30 sep. 2011

ARG!!

- Rebecca

Såg något fruktansvärt idag på Nyby.
Var ju inte med och red eftersom att jag mådde dåligt, så fick titta på de andra när de red istället. Övningen var så att man skulle göra hörnpasseringar mellan två koner i varje hörn. Då var det en tjej i min klass som red en häst med snodd (dessutom!!), och hon sågade hästen något förbannat i munnen. Hon var riktigt elak. Som jag skrev i ett annat inlägg så fullkomligt hatar jag både hjälptyglar och hårda händer, det här satte ännu en gång en påminnelse i mitt huvud varför jag tycker så som jag gör.
Anyway, när hon skulle ställa hästen inåt så slog hon med handen rakt ut, som om hon ville knuffa någon åt sidan. Samtidigt som hon sitter och sågar allt vad hon orkar, och rycker i bettet så ska hon ju såklart dessutom   sitta och vildslå på hästen med spöet. Hon säger till hästen att gå saktare, samtidigt som hon säger till den att vrida sitt huvud, samtidigt som hon slår med spöet. Och det enda hästen får ut av det är obehag, kanske rentav smärta. Och plus allt det här så är den inspänd med en jävla snodd?! Blir så ARG!! Tror ni hon använde skänklarna något för att driva då? Nä, några hastiga rapp med piskan mot hästens flank var allt som behövdes, tydligen. Hoppas att hon läser detta och fattar vilken jävla jubelidiot hon är. Förstår inte poängen med att hålla på å rycka å slita å slå på hästen? Allt för att man tror att man rider så. Jag hoppas att det beror på kunskapsbrist och inte samvetesbrist, för då bör psykanstalter tilltas som åtgärd för problemet. Satt på läktaren och hade tårar i ögonen för att det var så smärtsamt att se skiten. Är så himla glad att jag har lärt mig att man inte rider med händerna, utan med kroppen! Skulle inte stå ut med mig själv om jag red sådär.
Vill hugga av hennes händer.

Idiot.

Ny layout

Vi fixar med ny layout vad tycker ni?
 Extra + med 140 besökare idag!

26 sep. 2011

IMORGON!!!

-Veronica

Imorgon smäller det, för imorgon kommer det nya numret av equipage ut i butikerna runt om i Sverige.
Emmi och Elina är med i reportage om barfota vs skor från Team Barfotahovar.
Artikeln har redan väckt starka åsikter.

Från equipage :

Redan nu vet vi på redaktionen vilket reportage som engagerar flest och mest denna gång – telefonsamtalen och insändarmejlen från prenumeranter som redan fått tidningen till sig, talar sitt tydliga språk.
Representanter för den s k Vildhästmetoden, även kallad Barfotarörelsen, har fått chansen att tala till punkt och berättar i nummer 6 om sin syn på skor, hovar och utfodring. Och det är långt ifrån alla som delar deras syn. Därför vill vi förtydliga (och lugna upprörda) att i nästa nummer (nr 7) kommer flera experter få bemöta, kommentera, dementera och argumentera – till punkt – kring ämnet. Vi lovar!

En aning dömande? Folk blev nog rädda när dem fick läsa om sanningen!

Dagens film

- Veronica

På Norah och Conny

25 sep. 2011

Kontakt med förra fodervärden

- Veronica

Har hittat Lusifers förra fodervärd och har mejlkontakt med henne. Känns underbart att det börjar klarna upp hur han var förut och hur han hade det.

Jag tog Lusifer ca 3 månader efter att dem lämnat tillbaka honom. Kort och gott klarade dem inte av honom och han "körde över" allt och alla.  Dem sökte en trygg och lung familjehäst som gick att rida på. Vilket inte fungerade med Lusifer.  Han var alldeles för "gåpåig" och de flesta turerna i skogen slutade med avtrillningar och fullt sken för minsta prassel i skogen. Droppen för dem var när han skenade i full fart ut mot stora vägen med deras son på ryggen. Det roliga är även att han är gammal kärlkesvän med shettisen Tuva som Lusifer gått tillsammans med inte undra på att dem var så kära på Hökis.

Känns skönt att veta i vems händer han vart i förut och hur han haft det då de svar jag fått varit väldigt oklara. Sagt och gjort förstår jag dem till tusen. Jag vet inte hur många gånger jag tvekade på att behålla honom och alla dem gånger jag var rädd för honom när han verkligen sprang över en.

Väntar på fler svar samt lite gamla bilder. :-)

Emmi och Lusifer första ridturen hemma

24 sep. 2011

Busig vinterhäst

- Veronica

Har ni sett?



Första galoppen

- Veronica

Lusifer är på bättringsvägen. Idag har vi galopperat vilket var ca tre månader sedan vi gjorde! <3 Har haft problem med hovarna vilket troligtvis orsakat spänningar hit och dit. Jag själv är även väldigt nojjig och försiktig när det gäller små saker vilket gjort att vi tagit och forfarande tar det extremt lugnt.

En galopp i snön

Lektioner

- Veronica

I veckan har vi hunnit med att få lite hjälp från våran snälla stallägare i ridningen. Vi jobbade i skritt på volter, att träna böjning och ställning. I form av halter igångsättningar och förflyttningar. Vi började som alltid från marken! I halten ska ställningen vara kvar inåt och hästen stå i rätt position. Började även spåna på förvänd sluta för att fortsätta strecha ut Lusifers korta vänster sida.
Har aldrig haft den här fantastika känslan i dressyren på honom. Han är vetgirig och framåt vill vara till lags hela tiden. När vi red engelskt slutade det oftast med en frusterad ryttare och häst.

På lördag har jag även blivit erbjuden en gratis lektion för Toini. Då tjejen som skulle ridit inte kan medverka så hon frågade om jag ville ta den helt utan kostnad. Snällt va? Får även låna hennes transport då både jag och stallägaren ska träna.  Är redan nervös eftersom vi varken lasttränat eller är igång efter mycket sjukdomar. Men vi ska ta det lungt och se det som miljöträning eftersom han kommer vara helt dyngsur efter turen till Gunnarskäl.

Dag 1 en bild på din favorithäst

- Veronica

Har alldeles för många men sin egna slår väl alla andra? Dock står ju alltid Collo varmast om hjärtat!

Lusifer - återigen min absoluta favoritbild!

Härmar

- Veronica

Tänkte göra som alla andra!

Dag 1 - En bild på din favorithäst
Dag 2 - Min första häst
Dag 3 - Min största rädsla
Dag 4 - Hur mitt hästintresse började
Dag 5 - Det här är jag bra på
Dag 6 - Det här behöver jag träna mer på
Dag 7 - Favoritbilder jag tagit
Dag 8 - Alla hästar i stallet
Dag 10 - 10 saker du inte visste om mig
Dag 11 - Det här finns i min ryktlåda
Dag 12 - Det här äter min häst varje dag
Dag 13 - Min favoritgrej i stallet
Dag 14 - Min hästs vardagsoutfit
Dag 15 - Mitt bästa hästminne
Dag 16 - Mina drömmar
Dag 17 - En bild på stallet
Dag 18 - En nytagen bild och 5 punkter som beskriver din häst
Dag 19 - Varför ridning får mig att må bra
Dag 20 - Något du och din häst är stolta över att ha gjort!

23 sep. 2011

Stolt!

- Rebecca

Igår så ställde jag in Sessan vid 5 för att hon skulle få lite extra mat inne i boxen. Hon hatar att vara inne i stallet själv, speciellt när det är mörkt. Men jag ställde in henne iallafall, och sedan gick jag upp till huset och grejade med mitt. Efter ca. 2 timmar kom jag på att hon skulle ut igen, och då var det kolsvart i stallet. hon brukar alltid krafsa med framhovarna och gnägga och föra allmänt oväsen när hon är själv inne, men jag hörde inte ens en frustning, jag trodde helt ärligt att hon fastnat någonstans och brutit nacken eller något.
När jag kom in i stallet stog hon och sov i mörkret, helt lugnt. Och när hon fick se mig så brummade hon sådär mysigt som bara hästar kan. Så borstade av henne lite å umgicks rent allmänt i lugn och ro, och hon bara stog och sov, och ville kramas då och då C: Så söt! Blev faktiskt jättestolt!!

Idag gav jag henne en långryktning och sedan gick vi på en härlig promenad i blåsvädret. Älskar att ta promenader med henne, det är så avslappnande på något sätt. Och man får bara umgås, gå där tillsammans på vägen och bara njuta. För hennes del så är det såklart viktigt att stanna och dra in alla spännande dofter som kommer med vinden då och då, för hon är ju trots allt en häst :) Världens bästa häst!
Tänkte förresten att jag skulle skriva lite om våran utveckling från att jag köpte henne tills nu, fast i olika inlägg förstås. Även lite westerngrenar, som jag hört att några är nyfikna på :))

22 sep. 2011

Våran resa

- Veronica



En underbart vacker film som även representerar min och Lusifers resa.
Så många gånger folk tvivlat på en och så många gånger man tvivlat på sig själv, ungefär lika många gånger som min häst tvivlat på sig själv.
Alla gånger jag ångrat mig undrat vad jag hållt på med, undrat varför jag valde just dig och kommit på att om inte skulle du inte finnas längre. Alla dem gånger jag beslutat mig för att allt går, allt går att få ihop.

Alla citat i texten är precis som vår resa, min häst. Dock tog det längre än tre dagar för mig.


"He's 10 years old and he's unbroken.He's worthless! He's dangerous! You'd be crazy to take him on, let alone break him in.
We don't have time for him, we can't even catch him, he won't let us near him, you may as well take him. But good luck getting him on a trailer."
He's not worth it! "

But I take him home anyway and every horse is worth it and it turn into something beautiful!

I never changed you. This is who you have always been I've just been able to teach you how to show everybody THE REAL YOU! <3

Allergier

- Veronica

ALLERGIER!!!!!

-Rebecca

Jag har två allergier vad gäller hästhållning.
Den ena är hårda händer och den andra är hjälptyglar.

Hårda händer är något jag ser nästan varje dag tillsammans med andra hästmänniskor, och det gör mig så jävla ledsen! Med hårda händer menar jag folk som sågar sina hästar i munnen, folk som rycker i tyglarna, folk som är stumma osv, ni förstår nog poängen. Det är verkligen något jag inte tål att varken se eller höra om, blir så himla arg! Hur svårt är det att rida hästen utan en massa händer hela tiden?!! Lär er rida ordentligt istället.

Och så hjälptyglarna. Något jag fullkomligt hatar. Det enda jag kan acceptera är en löpande martingal, som inte låser hästen på något sätt. Men hjälptyglar som t.ex. snodd och fast martingal tycker jag man ska kasta åt helvete. Jag förstår om man kanske vill använda sig av någon hjälptygel för att få bukt med ett problem, alltså inte långvarigt användande. Jag gillar dom inte iallafall, men har förståelse för sådan användning. Men folk som spänner in sina hästar för att dom inte kan rida ordentligt är ju fullkomligt korkade. Vad ska man ha häst för, om man inte kan rida den? Och ursäkterna blir ju ofta "ja men han är ju så het, klarar inte av honom själv" eller "men han går alltid med huvudet högt och går inte att få ner på tygeln blablabla" Då kanske man skulle ha tänkt sig för innan man köpte hästen? Ta hjälp av en tränare istället för att spänna på hästen en jävla massa skit.

Jag accepterar andras åsikter om detta, men jag kommer aldrig någonsin att ändra mig, och kommer alltid tycka att det är idioti att använda sig av både hårda händer och hjälptyglar.





???? D:

20 sep. 2011

Dagens

- Veronica

Dagens häftigaste!!!

Min granne en äldre dressyrdam, berättade för mina föräldrar efter mycket problem så beslutade hon sig att sko av sin häst och hästen har aldrig mått eller gått bättre.
Hon som trodde jag var dum i huvudet och hade en skolös ridhäst... sedär världen börjar öppna sig! :-)

Två hästar

- Veronica

På sommaren har jag en Lusitano och på vintern har jag en Nordsvensk.
Ja ni hör ju det skiftar när man har en korsning. (Nordis-lipizz-varmblod)

Nu när han börjar lägga på sig ser man nordisen i honom, nu ska vi börja muskla så han blir en fin högrest nordis med muskler på rätt ställe! Ingen får vara tung här inte, men tid kommer det ju ta!



19 sep. 2011

Hhehe - busfilm

- Veronica

Här kommer ett till klipp från i lördags när vi busade i mörkret med myggorna!
Jätte dålig bildkvalité och har ingen annan musik än Kent på datorn ;)

Allafall så är det här i slutet av passet och man märker tydligt av att koncentration och motivation börjat ta slut. Dvs han går över till LBI och tycker det är mycket roligare att stå still än att öka upp energin. I dessa fall burkar vi endast göra roliga saker. Har även gått ifrån att arbeta med så kallad carrot stick och använder vanligt "spö" som knappt används, använder ljud och kroppspråk.

Duktig Lusifer ändå! <3  Vi hade grymt kul!

Film

- Veronica

En filmsnutt från helgen när jag över sideways med Lusen i paddocken löst.
En grej vi provat nu två gånger som funkar och han verkar tycka det är kul så då kör vi på :)
Somsagt inte helt perfekt än, och inte redigering av filmer heller.

Glöm aldrig bort att ha roligt!

- Veronica

Good Life

17 sep. 2011

Längtar!

-Rebecca

Snart kommer pappa & hämtar mig, sen ska vi åka å köpa olja till bilen, och sen ska jag hem och rida :) Har ju inte ridit på länge, inte haft varken lust eller ork. Har varit så mycket.. liksom travkursen+akademiskt på apu:n+dressyren i skolan+ western hemma, blir liksom för mycket att ta in! Så nästa vecka ska jag avsluta travkursen.. min häst är viktigare. Ska även göra ett litet träningsschema för oss, så att man inte sitter där och inte vet vad man ska träna på osv. Idag lär det iaf bara bli lite böjning, ställning & lösgörande eftersom att hon nog är rätt stel. Lite skritt & jogg & ridning på böjt spår blir nog bra :) Ska även börja "hoppa" lite grann, så att hon får lite gymnastik och lite lyft på benen, ska bli spännande! Blir dock inte så högt eftersom att hon inte är byggd för hoppning, och dessutom har jag helt fel sadel för det! x'D
Längtar tills jag kommer hem till min älskling<3

Imorn blir det att vara domarsekreterare på en tävling i Malmby :) Ska bli jätteroligt & lärorikt!
Nu ska jag stänga av, ska försöka fota lite idag, får se om jag hinner :)

Ska ge er några bilder på veronica från praktiken.. enjoy ;)



Först va hon nödig, så hon skulle ta sig in i ridhuset..


Tyvärr fann hon inte dörren, så hon försökte ta sig in genom väggen istället


Men det var tungt, så hon fick ta i lite till!



Haha ridgruppen på nyby.. normala :D


Veroncan å jag snyggar oss som vanligt ;)



HEIDO!

15 sep. 2011

Djupt

- Veronica

Genom att lära känna hästen på hästens villkor. Att inte ses som en börda och en jobbig person som varje dag kräver tusan saker av hästen som är jobbigt och som den inte klarar av. Samtidigt som man gör det för sig själv och inte för hästen då kommer man aldrig lika långt som när man har roligt.

Varje dag när jag hämtar min häst ur hagen använder jag mig av så kallad "kravlöstid". Jag ber inte hästen göra nånting så fort den ser mig, jag vill inte ses om en börda och en jobbig person som inte är rolig att vara med. Jag går runt i hagen myser med alla hästarna, pratar kliar och myser med dem allihopa. Jag söker upp dem och ber dem sedan komma fram till mig och hälsa.

Genom det här sättet har jag fått en häst som vill vara med mig och tillslut behövs ingen grimma för att plockas in från hagen. Vi myser gosar går runt lite hagen sen går jag mot grinden med en häst som följer mig vid min sida om jag springer ja då travar han, kompisarna följer efter bakom honom. På så sätt blir vi en liten flock och dem uppskattar mig. Största känslan är att känna att min häst vill ha mig där, när han lika gärna kunde vända och inte följa mig.
Självklart finns det dagar då han känner för att inte alls följa med och det kanske faktiskt inte ens är en bra riddag då? Kanske bara en mysdag i hagen, så tänker allafall jag och jag uppskattar tiden av att "bara" mysa med hästarna i hagen också. Det är underbart.

Sann harmoni leder till äkta vänskap!

Förra veckans lektion

- Veronica

Förra veckan red jag och Beccah lektion för Maria i Akademisk Ridkonst på Gesta på våra ridhästar - Enamorada och Naufraga.

Vi fick lära oss tänk och sits från grunden. Den största skillnaden mellan Akademisk och Engelsk är just form och böjning. Inom AR jobbar man inte med rakställda hästar förens man kommer upp i piaff och passage. Man vill att hästen ska vara helt bärig innan, svara för små signaler och vara jämnstark i båda sidor. Hästen ska aldrig pressas utan klara av allt du ber om.

Sitsarna jobbar vi med att känna alla tre sitbenen samt känna att inner och ytterskänkel bilder ett S runt om hästen samtidigt som din blick och axlar följer med i din riktning. På så sätt får du hästen runt din kropp och du hamnar på ditt inre sitbenet och du får hästen ställd och böjd runt i hela kroppen. På så sätt ska du sedan bara ändra dina sitben för att få hästen att ändra böjning och ställning i kroppen.

Hästens bakben ska sättas under tyngpunkten alltså så långt som möjligt in under hästens mage. För att bära upp sig själv och ryttaren.

Formen får gärna vara låg och sökningen ska vara framåt i samtidiga hjälper som du ger och tar genom eftergift. På så sätt så känner du hästens innerbakben, hästen jobbar med sin rygg och spänner sig inte utan jobbar med hela kroppen.
Skillnaden här är att inom den engelska vill man gärna ta lite i tygeln och trycka på med skänklarna medans AR bär upp hästen i takt med uppbyggande vilket inte orsaker onödiga spänningar.

Vi jobbade på voltspår, känna att vi hittade det vi sökte samtidigt som vi växlade varv genom byte av skänkellägen och sitben och formgivning.

I skritten och i traven ska du även gunga med i hästens takt när du slutar gunga med ska hästen stanna du ska alltså inte behöva ta hästen i munnen för att få en halt.

För mig föll den Akademiska läran väldigt naturligt då jag ridit Europeisk dressyr under längre tid samt växlat med Engelsk. Den Akademiska läran har också intresserat mig väldigt mycket. Gått kurser i arbete från marken vilket är inprincip densamma som från ryggen. Så lektionen kändes väldigtväldigt bra!!! Har aldrig i mitt liv känt mig så avspänd, harmonisk, nöjd och lung efter en ridlektion och jag tror hästen kände lika så, hon var så mjuk och fin efteråt.

Nu blir det hem att rida likadant på Lusen då jag känner att det här är mitt spår!

Utrustning: Kapson med tygel, träns med tränsbett, barock sadel - star trekk espaniol.


Christoffer Dahlgren med PRE hingst

Dagen på Gesta

- Veronica

Återigen tillbaka till världens bästa praktikplats med Beccah - Gesta Gård.
Dagen började med lite stallpyssel för att sedan rida ut en sväng på min fina Enamorada - min ridhäst på Gesta. Avslutade med fortsatt ridning i ridhuset.

Galet pigga hästar när dem bara rids en gång i veckan när vi är där. PRE erna fortsätter att få mig att dreggla.... vilka benlyft, vilken trav, vilken takt, vilken häst, wow alltså.
Enamorada har även vunnit och blivit gångartas champion flertal gånger här i Sverige.
PRE erna är verkligen utefter det vanliga kan inte riktigt jämföra dem med någon annan häst dem är så speciella. En sån ska jag äga en dag... när jag sparat ihop en hel egendom med pengar...

Efter ridpasset blev det mys med fölstona och deras bebisar, dem växer så det knackar. Vi avslutade med att kolla in fina hingstar och flytta några galna små hingstar!

Skulle kunna spendera hela veckorna på den här trevliga gården med trevligt folk och människor!

12 sep. 2011

Träna?

- Veronica

Ett samtalsämne som föll här om dagen handlade om natural horsemanship.

Så många skriver att idag tränade jag "nh" med min häst. Vilket är något jag inte förstår..
Att lägga nh träningen i schema borde väl ligga i vardagen? Något som finns där i varje steg?

Dock tror jag benämnigen att det inte går att utöva nh blir obegriplig och oförstådd om jag ska förklara vad det betyder för mig.
För mig är det något djupare, för mig är det att sätt att se och tala med min häst.
Ett sätt där jag lär mig av min häst, ett sätt där vi båda ska uppleva harmoni tillsammans och känna samhörighet.
Nh är ingen träning för mig. Nh är en filosofi jag använder mig av vid bemötande av hästar. Att se och höra en häst är det viktigaste som finns.

Därför tycker jag det är svårt att förklara och vägleda andra människor utan att ha en relation till individen. Jag kan inte öppna andras ögon och tänkande det måste dem göra själva. Jag kan visa dörren men dem måste ta steget in själva.

Jag tränar aldrig nh, utan min träning med min häst består av vad vi upplever för stunden.
Ett ridpass i skogen eller på banan? Ett lekpass på banan, ett mys och lek pass i hagen, en pratstund i stallet? En tanke och energi lektion på banan eller i skogen? En samvaro med min häst helt enkelt. 

Kanske ska jag kalla det busa eller umgås? Jag tror man kommer mycket längre då!


Deppidepp

- Veronica

Umgås med min häst i kärlekens och harmonins veva.
Försäker leva upp till det jag vet att han vill att jag ska vara. Vi behöver varandra mer än någonsin just nu.

Har ingen motivation just nu men en kommer säkert tillbaka om ett par dagar. Tillsvidare  när finaste är sjuk läser jag mig och fördjupar mig i den inre harmoniska läran att leva upp tillsammans med hästar samt fortsätter lärandet i den akademiska läran.

Att ge nånting tid är nog det svåraste som finns, att låta något växa och ta sin tid är det jobbigaste som finns. Jag vill finns där hela vägen. Samtidigt som jag tror tid är något bra. Det ger oss tid att utveckas och reflektera och tillföra oss mer kunskap.

Metoder

- Rebecca

Åh, allt detta snack om hur man ska göra och inte med sin häst. Det finns inget "så får man inte göra", men enligt min åsikt tycker jag inte att man ska använda våld, bestraffning eller mutor. Jag har själv testat alla dessa metoder, och ingenting fungerar positivt, tvärt om. Lyckligtvis har jag utvecklats i mitt tänk, och förstått att man måste vara positiv hela tiden med en häst. Tror att alla gör dessa misstag någon gång, för att det funkar för en, två, eller kanske tre gånger. Men i längden blir det bara kaos.
Har hört väldigt mycket "så får du INTE göra!!" under mina år med hästar, och jag tycker det är ganska fel att folk snöar in sig så himla mycket på en sak, bara för att det fungerat med deras hästar.
T.ex. ska man aldrig använda godis enligt många, men jag tycker det är okej så länge man inte mutar hästen till att göra det man vill. Vissa hästar fungerar bättre med endast eftergift eller kanske lite kel & gos som belöning, medan andra vill ha en godis för att förstå att dom har gjort det vi ville. Min häst är en sådan häst. Hon blir motiverad av att få en godis när hon gjort rätt, för då blir hon motiverad att fortsätta. Blir hon då mutad? Nej. Såg på en film att man kunde säga t.ex. "Good Girl!" och efter det ge en godis, för att då visa hästen att NU gjorde du rätt, och när jag säger "Good Girl!" så betyder det att du gjort rätt! Allt eftersom att hästen förstår bättre och bättre, så ger man mindre och mindre godis efter varje "Good Girl!". Började med det här för ungefär två dagar sedan, och nu kan jag löslongera min häst. Det anser jag inte att det går att muta en häst till. Ska jag då springa runt med godisen framför henne så att hon går runt löst? Nej, hon får en godis när hon gjort det jag vill och efter "Good Girl!" och det tillsammans med eftergift och lite gos. Hon blir väldigt motiverad och vill hela tiden göra rätt, alltså går vi framåt i utveckling. Och ingen bestraffning sker, endast uppmuntran till att göra rätt, och ha koncentration på mig. Så nu i början får hon en godis efter varje "Good Girl!" för att hon ska förstå att hon gjort rätt, och att orden jag säger betyder just det. Men sedan kommer hon inte behöva någon godis

Alla hästar fungerar olika, alla fungerar inte genom bara eftergift, eller bara godis, eller bara gos. Ibland måste man kombinera allt för att nå resultatet man vill.

Dit jag vill komma är:
Lyssna inte hela tiden på andra, våga prova nya saker för att se vad som passar just dig och din häst bäst! Alla fungerar olika, så kommer det alltid att vara.

11 sep. 2011

Ensam är starkast

Varför vill du stå med mig i regnet?
Varför vill du riva ner mitt stängsel?

Ensam är stark, det är sån jag blev.
Jag gråter bara i regnet.


Men dig ger jag allt,

allt jag kan ge.





Trygg flock

- Veronica

Alla hästar behöver en trygg flock. Min häst behöver en flock som stärker hans svaga självförtroende!

Detta var en trygg flock för honom! Ofta ser jag tillbaka på dessa hästar när jag söker efter en stabil flock, deras unika personligheter, erfarenheter och hur dem gav och tog från varje individ. En klok flock, med kloka val som gav min häst mycket. Efter att dem försvann hade han fått med sig självförtroende och en trygghet som hjälpte honom på vägen.



Han måste hitta sig själv igen just nu! 

Smärta

- Veronica

Ny hästar, ny flock! Vilket tär på min häst! Han sörjer... han sörjer sina små älskade tjejer.. Hans självförtroende är inte på topp just nu... och det gör det inte bättre att han inte får hänga med dem andra tre... Han vågar inte... han flyttar sig vid minsta rörelse. Han är instängd och ledsen... Dagen innan busade och bockade han full fart med sin lilla shettis tjej. Nu står han för sig själv långt bort i hagen.

Det gör så ont att se, det gör lika ont i mig som i honom! Jag önskar jag kunde stötta honom mer, lova honom att allt kommer bli bra igen att han vågade lita på mig. Vågade ta ett steg framåt, framåt i sitt självförtroende istället för att stänga in sig.

Det som skrämmer mig mest är att han är så otroligt lik mig!

Jag finns alltid vid din sida! <3

10 sep. 2011

Drömhäst

- Veronica

Funnit mig en drömhäst... ett PRE sto vid namn Fendi. En oinriden stabil tjej!
Hon är så otroligt vacker och trevlig, känner verkligen något speciellt så där vid första ögonkastet. Men jag får drömma vidare...

En bildbomb på fina tjejen!









Våran vecka på Gesta

- Veronica & Rebecca


Veckan på Gesta Gård



Nu är vi hemma efter en underbar vecka på Gesta Gård! Aldrig har vi känt att vi hittat så rätt i hästväg som på Gesta Gård! Välomhändertagna av trevligt och kunnigt folk. Vi blev "en i gänget"  på en gång vilket är en härlig känsla när man har nervositet i kroppen.

Praktikveckan har aldrig bestått av slavarijobb som många praktikplatser tyvärr blir.
Vi har fått skådat otroligt vackra hästar och ridning. Man får rysningar i kroppen och ett leende på läpparna av att se deras hästar samt ridning.

Vi har lärt oss otroligt mycket under den lilla korta veckan vi hölls på Gesta Gård. Dagarna bestod av skötsel av hästar samt studera ridning och hantering. Vi var väldigt fria i vad vi ville göra och arbetet på Gesta är väldigt harmoniskt och lugnt.

På gården hålls en liten skala av uppfödning av den spanska rasen PRE, som alltid varit en drömhäst enligt mig. Fanns otroligt vackra hingstar, ston, avelston, föl och unghästar.
Vi fick den unika möjligheten att få fyra egna sköthästar som vi skötte om varje dag med träning och skötsel.
Under torsdagen nattade vi över i en liten stuga som var rena hotellet, underbart mysigt. Vi fick även rida lektion i Akademisk ridning för Maria på gården som undervisar i AR, NH och Trick.

Vi fick alltså fyra egna sköthästar att ta hand om varje dag. Det var ett sto med föl, en unghäst samt en ridhäst. Men stona och deras föl var det daglig skötsel av både mamma och föl samt invänjning och hantering av fölet som promenad i grimma, lyfta ben m.m.
Unghästarna var det dags att påbörja inridning så med dem jobbade vi mest på marken för att införa en trygghet genom nh hantering. Våra ridhästar red vi enligt den akademiska läran vilket vi även fick lektioner i.

Underbart ställe och otroligt trygga hästar. Även fast vi inte hade hingstvana var det inga problem för oss att ta in och ut hingstarna eftersom dem alla var otroligt välhanterade och lugna. Genom att hantera alla hästar genom "nh"  vare sig ras, ålder eller kön får man en otroligt trygg miljö med harmoniska hästar för både människan och hästen.

Vi ser framemot nästa torsdag då vi drar dit igen! :-)




5 sep. 2011

Filosofi om ridning

- Rebecca

Jag, som så många andra, har en filosofi om ridning som jag utvecklat själv genom egna tankar och uppfattningar. Denna filosofi är att hästen är våra fötter när vi rider den. Därför måste vi bli ett med hästen, lära oss att förstå våra fötter för att dom ska kunna bära oss dit vi vill. Fötterna måste veta att vi menar allvar när vi ber dom bära oss till en plats, men vi ska även förtjäna den respekten av vår häst så att den vill vara våra fötter och ställa upp på oss. En människa som rider sin häst utan att ha någon som helst "relation" till sin häst, aldrig arbetar korrekt från marken för att stärka hästens förtroende för denne osv, kan omöjligt få hästen att vilja sammarbeta, att vilja vara dennes fötter. Därför blir det så att alldeles för många rider för mkt, eller nästan bara, med händerna, vilket resulterar i en tung, hård & stel häst. Och man kan aldrig någonsin skylla på att hästen "redan var så" eller "alltid har varit hård i munnen" eller andra dåliga ursäkter, för det där existerar inte ens i min värld. Det är ryttarens skyldighet och plikt att se till att hästen kan utföra det jobb man ber den om med ömsesidig respekt, för att både stärka hästens självförtroende & muskulatur. Personer som skyller ifrån sig på andra, eller hästen, när det gäller ens egen häst har då enligt mig brist på kunskap om problemet. Jag tycker att alla ska kunna rida sin häst på långa tyglar, och den ska kunna göra allt rimligt man ber den om och kunna bära sig själv.
Det är att rida!

4 sep. 2011

Praktik

- Veronica, Rebecca

Imorgon drar vi iväg på äventyr till Gesta Gård för en hel veckans praktik samt därefter en gång i veckan.

Gesta Gård har uppfödning av den spanska rasen PRE samt utöver Natural Horsemanship och Akademisk Ridkonst.

Spännade vi hoppas på att det kommer bli grymt!

Lastnings film

- Veronica

By Joanna, grym tjej!!!

Dagens arbete

- Veronica

Dagens arbete med Lusifer blev först en tur i paddocken därefter underbar uteritt.

Återigen en  RBE -RBI häst som skrek efter sina tjejer och inte kunde stå still och koncentrera sig. Tog därför direkt ut honom i paddocken och fixade ihop lite övningar så han började tänka och slappna av. Ibörjan var attityden väldigt tråkig samt en häst som får åt alla håll. Efter 15 min var han avslappnad igen och vi kunde skritta ut på en långrunda och hitta nya vägar.
Helt avslappnad hela vägen aldrig ens tendens till att bli RB. Skönt! :-)

Älskar min fina lilla Kille!

Paus från ridning.

- Rebecca
Snart kommer pappa och hämtar mig, ska nämligen hem till honom och rida sessi idag!
Var ungefär en månad sedan jag red sist, har dock arbetat från marken några gånger, men har inte haft motivation till att rida och träna. Hon fick semester med palle i sommarhagen. Jag anser att när man haft en svacka, som vi alla får ibland, blir bandet lite starkare när man väl börjar arbeta och umgås igen. Det är inte värt att rida och sådär om man inte har motivation och lust till det, för då blir det mer att man gör det för att man måste, inte för att man vill. Och viljan att vilja arbeta och utvecklas tillsammans är viktig, hos både hästen och dess människa. Självklart känner jag att jag svikit min häst, min vän. Men samtidigt vore det elakt att jag försökte anstränga mig att göra saker och låtsas att jag vill göra det, när hon vet att det inte är så.
Men nu vill jag ta tag i oss igen, nu har jag motivation och ska ta hand om min vän bättre än förut! Lovar att jag ska försöka vara lite mer aktiv och lägga ut bilder och så!

Här får ni en på mig och min vackra vän.


Nu ska jag åka, ha det bäst!

3 sep. 2011

Utmaningar

- Veronica

Hittade lite roliga utmaningar på Natural horsemanship ifokus.

- Göra "helikoptern" med carrot sticken när ni sitter på hästryggen. Alltså sunrra stringen som en helikopter ovanför er.

- Be hästen att backa mellan bommar upplagda som ett L, både uppsuttet och från marken. Extra utmanande att göra det liberty och leka med olika avstånd och olika zoner.

- Be hästen gå slalom mellan konor när ni står i zon 5, med ett rep i grimman eller liberty om ni vill öka svårighetsgraden.

- Backa hästen in i transporten genom att ta i svansen.

- Rida åttvolter runt konor/tunnor utan att ta i tygeln, använda carrot sticken är helt okej. Man kan öka svårighetsgraden genom att öka gångarten.

- Lägga en pressenning över hela hästen, extra utmaning att kunna göra det över ögonen så hästen inte ser något.

- Hoppa ett hinder med händerna rakt ut istället för att hålla i tygeln. Extra utmanande om ni säger ett personnummer baklänges under tiden..

Dagens träning

- Veronica

Först ett pass ut i skogen med repgrimman. Backträning i kalhygge, bra träning! Hästarna får tänka mycket samt arbeta med hela kroppen.

Hemma jobbade vi vidare med temat avslappning i form av kontakt löst på marken. Jobbade mycket med Parellis första lek, Friendly game. Vårat mål där är att kunna gå tillbaka till hur vi hade det förut. Att nå total avslappning och närvaro att han sänker sitt huvud och somnar. Jobbade mycket med sticken samt helikoptern över honom. Bakdelen är hans svaga del, den han är lite rädd om. Nådde stunder med total avslappning med en häst som somnade. Beröm och ge efter. Bara genom min närvaro och min närvaro i form av händer och stick fick jag honom till total närvaro med mig.

Därefter ett pass med alla grunder samt löstarbete med alla grunder. Så vi kan börja bygga upp alla byggstenar på varandra.
Märkte idag den stora skillnaden på dominans hos häst samt människa, kuvning fungerar inte leder till missnöjd häst! Positiv förstärkning föredras!

Ny flock nya hästar

- Veronica

Nästa helg blir det spännande och tråkiga ändringar i flocken. Alla tre stona - Flamman, Madonna och Jodu får flytta till Ängvaktatorp.
Då det inte riktigt fungerar med Picazzo och Lusifer när det endast finns en stor stohäst.
Just nu går Lusifer tillsammas med dem små Madonnna och Jodu. Vilket fungerar så bra! Dem trivs jätte bra ihop alla tre. Picazzo får gå tillsammans med Flamman i egen hage.

Allra helst vill vi ha dem allihopa tillsammans. Men det fungerar inte riktigt. Picazzo vill ha alla stona för sig själv samt att Lusifer också är kär i Flamman. Så fort Lusifer och stona speciellt Flamman går Picazzo till attack. Han får hingstfasoner och jagar Lusifer hela tiden, biter sparkar och vill verkligen inte ha honom där. Lusifer springer för sitt liv och blir jätte rädd, han har för dåligt självförtroende för att försvara sig.
När det bara är dem två tillsammans går det jätte bra men så fort Flamman syns går Picazzo till attack. Vi vet inte om det skulle fungera men vi vågar inte riskera att någon gör sig ordentligt illa eller hamnar utanför.

Därför blir det en valackflock för att slippa valacker som bråkar. Stona byts bort mot två Lipizzaner korsningar från Ängvaktatorp som ligger här intill. Båda valackerna är ridbara så det innebär att lära känna nya hästar att arbeta med samt kunna ta hit lite vänner för ridning.


Ramze - Lipizzaner/tyskt hoppblod född 1993
Frodo - Lipzzaner/halvblod född 2002

Frodo och Ramze

Frodo

Ramze


1 sep. 2011

Läsning?

- Veronica

Vad vill du läsa om??




Barefoot trim

- Veronica

This Easy!!

Gårdagens träning avslappning

- Veronica

Igår blev arbetet återigen löst i paddocken då jag inte riktigt känner mig helt frisk.

Vi jobbade med temat avslappning. Då han den senaste tiden varierat lite i sin Horsenality - Parellivis från RBE (right- brain extrovert) och RBI (right-brain introvert). 
Vi vill alltid ha hästarna left-brain vilket Lusifer oftast är och jag vill även bevara honom i det tillståndet i nya möten och saker.
Den senaste tiden har han också gått över till LBE från LBI vilket innebär att han allt mer lämnar den instängda och sura attityden till att han är Left-brain Extrovert mer lekful, tänker själv samtidigt som han litar och är med mig. Den är den Lusifer jag vill ha, och där med måste jag anpassa alla nya situationer för att återigen få över honom till LBE.

Idag jobbade vi alltså inte på bus och lek utan kontakt vilket gjorde att han fick tänka väldigt mycket själv och ställde mycket frågor. Han frågade mycket över tempo och gångarter. I starten var det kolla jag kan springa fullfart och visa upp mig busa och leka. Tills när han förstod att det inte var det jag bad om då sprang han till ett hörn och ställde sig. Alltså varierade han där väldigt mycket mellan LB och RB.  Men det är en sånhär häst jag vill ha som tänker själv och vågar tänka själv.

I slutet fick vi till det den avslappningen jag sökte från start. Att fokus skulle läggas på mig i längre stunder och att han skulle känna att han kunde slappna av och inte ha koll på allt.
Vi löslongerade i skritt flera varv vilket vi fick till bra. För att han inte skulle bli uttråkad och börja ifrågasätta och istället börja springa hade jag lagt ut en höpåse som jag varje gång pekade på som han skulle sätta sina hovar på för att sedan vandra vidare. Arbetade också med att lägga höpåsen på hans rygg och han skulle vandra vidare. I vissa stunder när han kände att det blev långtråkigt blev han återigen RB och tyckte plötsligt påsen var farlig. Och nästa stund blev han LB och kunde gå med påsen på rumpan utan att bry sig.

Allt handlar om att anpassa sig i de olika situationerna och läsa av hästen.

Det är den här avslappningen vi jobbar på att få till längre stunder igen. Dock ser jag det som något positivt att han inte vill än för det säger mig att han trivs och att han inte behöver mig lika mycket för att må bra längre.