30 aug. 2011

Dressyrträningar

- Veronica

Iväg och kollat på dressyrträningar för Manuel Fernandes. Kommer alltid hem men en säck propp full med kunskap efter att ha studerat hans lektioner.  Han förklarar och undervisar på ett så otroligt pedagogiskt sätt som både ryttare, publik och hästar förstår!
Dressyr är en vacker konst när det sitter i rätt händer!

Idag deltog fyra helt olika hästar.

Häst 1 varmblod/halvblod - Manuel red henne hela passet. Passet grundades på att lösa hennes problem. Orespekten för ryttaren. Skolningen handlade om att benen alltid skulle betyda framåt. Varje gång benen las till skulle hon veta att det betydde framåt oavsett vad hon än såg. Samt skolning av småsaker som unghästar kräver.

Häst 2 lipizzaner (Picazzo) - Manuel och Johanna red och arbetade från marken. Arbetet fortsatte från förra gångens lektion. Att hitta en bra rytm med balans och framförallt att hästen ska bära sig och sitt huvud själv, inte hänga i handen. "Kontakten" med hästen i handen ska vara så minimal att det inte ens ska kallas kontakt. Hästen ska inte hänga i handen den ska bära sig själv genom att vi inte ger dem möjlighet att hänga i handen genom att hålla hårt i tygeln.  Mjuk skolning i alla gångarter med bärighet.

Häst 3 varmblod- lipizzaner - Arbete med att stärka den svaga bakdelen. Då bakdelen är hästens påsjukt och driv. En hängande hand som vill lägga sig i stör hästen rörelsemönster. Mycket övergångar med snabba igångsättningar samt backningar. Olika rörelsemönster i form av stora och små volter som sedan leder till att hästen länger på traven när handen lyfts framåt en aning.

Häst 4 fullblod. Den mest intressantaste lektionen enligt mig då ägaren tydligt beskrev hästens problem som hon trodde var omöjligt att lösa men efter 30 min var hästen helt lösgjord i kroppen. Det största problemet för den här hästen var bärigheten då hon var riden med hand och en ganska hög form. Vilket gjorde att hon inte vågade sänka och sträcka ut sin form vilket leder till en otroligt stel bakdel med stelt rörelsemönster.
Efter 30 min ridning i trav och skritt med rätt takt och tempo. Samt ridning på helt långa tyglar så sänkte hästen hela överlinjen och gick i rätt form UTAN kontakt och "iläggning" av ryttarens hand. Hästen bärde sig i balans och vågade sträcka ut halsen neråt framåt på böjda och raka spår. Plötsligt blev bakdelen elastiskt och mjuk och hästen frustade och var totalt lösgjord men fina steg och gångarter. Snacka om skillnad när hästen var tvungen att bära sig själv och ryttaren släppa tyglarna.

Aldrig lärt mig så mycket som idag. En bra tränare leder till rätt framgång!

Manuel Fernandes

Glad hest

- Veronica

Finns det något mysigare än en barbacka tur i strålande solsken på en glad häst?

Fin Lusi i förra stallet

29 aug. 2011

Tips

- Veronica

Rekommenderar att köpa senaste Hästfocus om du vill lära dig mer och Naturlig Dressyr. För hästen, på hästens villkor!

Hovkurs

- Veronica

Den 9-12 September hålls det Hovkurs med Ove Lind i Jönåker - Norrköpning.
Ta chansen att lära dig och fördjupa dig i foder och hovar. Allt från hovens uppbyggnad, skötsel på hästensvis, fång till verkning.

Rekomenderar till alla oavsett intresse eller intriktning!

Foder

- Veronica

Den senaste tiden har även foder blivit en viktig och intressant fråga för mig!

Ofta proppar vi i våra hästar tonvis med kraftfoder, mineraler, vitaminer och tillskott som vi blir lurade till att köpa i affärerna.

Visste ni att saker som vi blir lurade till att köpa oftast innerhåller rent socker och vatten? Oftast finns den "viktiga" mineralen bara i en litenliten mängd vilket gör att hästen inte ens kan ta upp den.

Viktigt att kolla på när man läser av foder är att kolla på energi mängden, det är den som motsvarar sockret- dem snabba kolhydraterna.  Det är livsfarligt för hästen att äta en stor mängd med energi och socker. En häst ska ha en foderstat som är uppbyggd på så lite socker- energi som möjligt och ett högre proteinvärde.

Har du koll på vad du stoppar i din häst? Eller blir du lurad som vi alla andra?

Det viktiga att komma ihåg är att man måste ha kolla på hästen. Och anpassa fodret där efter. En häst är inte byggd för att äta tonvis med kraftfoder. Alla hästar ink tävlingshästar skulle klara sig på ett bra fint hö.
Men värdena i höt blir för varje år sämre och sämre vilket gör att vi måste balansera och komplettera hästarna med livsviktiga mineraler och spårämnen som höt inte kan erbjuda hästen. Det viktiga att komma ihåg är att inte överdriva med mängden foder vilket vi idag ofta gör. Lägg hellre upp en balanserad fodersatat och se din häst varje dag för att kunna anpassa viktiga mineraler och vitaminer utifrån vad just din häst behöver. Behovet är så pass olika.

Det jag fått lära mig är att det är livsviktigt att balansera upp hästen foderstat med selen, fosfor, koppar, järn och magnesium. Fosfor finns det ofta tillräckligt med i höt därför måste balansen kompenseras med magnesium så fosfor inte ska "ta över". Magnesium kan även inte ges för mycket då hästen kissar ut det.

Jag har gett min häst en balanserad fodestat nu i ca 1 månad. Och jag märker stoor skillnad! Han är så mycket piggare och gladare med livsglädje. Magen och kroppen mår bra och börjat återhämta sig fint samtidigt som hullet och pälsen glänser.

Han får varje dag ca 3 kg strå hackad lucern, från djur och natur, lucern utan melass. Dvs utan onödigt socker! Lucernen innehåller istället en högre andel protein än energivärdet. Lucernen ges i byggade för muskler och hull då han måste upp i hull för att bygga en fin muskultur och orka bära sig själv. Det viktiga är också att även om han var fin i i hullet med muskler hade jag forfarande gett min häst lucern.
Som tillskott får han varje dag 1 mått magnesium som ska balansera upp fosforet i lucernen samt högivan han får varje dag. Utöver det tillskotts får han e- vitamin för muskeluppbyggande- selen (dock viktigt att veta att det INTE är i flytande form - flytande = mer socker),  Hof aid som balanserar upp balansen mellan zink, koppar och kalcium. Ibland ges även örter som nässlor eller andra viktiga växter.

Det viktiga för mig är att jag alltid kollar min häst, försöker se underskott och överskott på olika saker. Hur han är i temperamentet och hullet. E- vitaminen och hof aiden kommer endast ges i perioder. Medans lucernen och magnesiumen alltid kommer ges men i olika stora mängder. Utöver det kommer han ibland få biopromin som innehåller de flesta viktiga mineraler och vitaminer samt örter. Viktigt också att kolla efter årstiden och se utöver det vad hästen behöver.

Om jag istället hade satt en foderstat med ett högt energivärde på min häst iform av havre, korn, flytande mineraler eller onödiga mineraler. Då vet jag sen tidigare erfarenhet av honom att han skulle bli så mycket tröttare och segare fast jag gav honom mer energi? Ger inte energifoder hästen mer energi? Oftast inte då dem bara innehåller snabba kolhydrater precis som det blir för oss människor det går upp och sen ner. Om jag ville ha mer energi i min häst skulle jag balansera upp foderstaten bättre med någon annan slags energi eller tillskott iform av mineral eller ört.

Finns många kunnig människor kring området foder. Samt väldigt bra och lärorika böcker. Det viktigaste av allt är väl att se efter den ind hästen och förstå att kraftfoder i stora mängder är livsfarligt för hästar.

Bonustips: Djur och Natur i Eskilstuna, har otroligt olika och bra kraftfoder som är gjorda för hästen. Finns bla olika fångfoder eller andra speciella foder som just innehåller lågt enerigvärde. Finns även bra med vitaminer och mineraler. Ett + på det är att personalen är trevliga med mycket kunskap kring foder - rätt kunskap.

Idag fick jag jätte bra hjälp med foder till min häst. Skulle återkomma när jag hade med mig analysen på höt så skulle vi balansera upp alla underskotten. Dagens inköp blev lucern utan melass, magnesium och torkade morötter.

Utfodringssystem iform av SMHN blandat med hö och halm. Leder till harmoniskare hästar!

Lycklig häst!

- Veronica

När hästen är lycklig blir jag lycklig!

Märks att han trivs på sitt nya ställe och sin balanserade foderstat!

Han har blivit prick och galen... och med galen så menar jag inte en okontrollerad häst utan en häst med livsglädje. Nyss var han instängd, en häst man inte fick kontakt med. En ensam och olycklig häst som väntade efter något nytt. Han fick panik över att stå inne själv eller om man inte höll sig i närheten av honom. Han var även otroooligt lat till allt som hette rörelse.

Nu är han crazy mot förut!  Han är suuuper pigg när vi rider ut. Han tycker tydligen att trav och galopp borde körs för fullo.  (Föööör mycket) När vi tränar från marken gör han skutt och piper. Han är med mig och vill vara med mig.

Dock tycks han ibland spela lite mer smartare än mig ;)  Han passar på när man inte ser att hitta på bus...  gå i fel riktning, sticka åt andra hållet och ställa sig och skratta åt mig hehhe.... eller busa runt i hagen eller varför inte bus med mig och hitta på saker i båda stallgången och boxen.

En häst med livsglädje förmedlar det även till alla runt omkring! <3


Lusibus är i farten, akta er!!

Eloge till mig

- Veronica

Dagens träning med Lusifer blev löst i gräspaddock med hjälp av litet spö -pekpinne och morötter. 

Planen var att träna så mycket som möjligt med fokus på mig och inte saker runt omkring med belöning iform av "gör vad du vill, gräs eller godis".

Vi tränade mycket på inkallningar och stick to me. Tränade på att han skulle följa mig och vilja vara med mig. Vilken han uppenbarligen vill han lämnade inte min sida och så fort jag tog snabbare steg så travade han. Gjorde snabba vändningar och stopp han följde med överallt.

Sen ökade vi på svårhetsgraden iform med att börja träna sidways mot mig och ifrån mig. Det blev mycket för honom att tänka. Och när det blev för mycket sa han " kolla på mig jag kan sticka iväg i full galopp göra glädjesprång springa till grinden sen återvända till dig " ;)

I det här läget tappar man ofta tålamodet då man tappar kontakten med hästen. Enligt mig är det bara att fortsätta, inte bestraffa. Bara hålla tålamodet, vänta, berömma och fortsätta motivera. Ofta för oss människor blir vi frustrerade att hästarna inte gör det vi vill att dem ska göra och jag tror även hästarna förväntar sig den här frustrationen hos oss som gör att vi tappar tålamodet. 
Idag bara var jag och väntade ut honom. Vilket gjorde att varje gång han stack så stannade han där några sekunder sen insåg han att det var roligare att hänga med mig.
Stolt över mig själv, har aldrig lyckas hålla humöret och tålamodet uppe så här länge som idag! :)  

Mellan övningarna tog vi små pauser och lekte, stegrade lekte och gjorde snabba vändningar i med glädjeskutt. Hhah grymt söt häst,  måste få det här på film nån dag!

Underbar dag! Känner att jag själv utvecklas för varje dag! :)

Åska= rädd häst?

- Rebecca
Det var ju världens oväder nu i helgen. Det var nog det värsta jag varit med om. Det spöregnade, och blixtarna dundrade så det blinkade.. som att slå på och av en lampa. Ena sekunden var det ljust, andra kolsvart. Pappa väckte mig runt kl.4 på morgonen och sa att vi nog behöver ta in hästarna. Så vi for ut i hagen, och man fick se sig omkring när blixten kom så att man såg något, annars var det för mörkt. Vi hittade hästarna längst bort i sommarhagen, och där står Sessan och sover. Vilandes på ena bakbenet, med halvslutna ögon och öronen hängande står hon mitt i detta oväder och sover. Hon frös inte heller så hon fick stå kvar ute.
Ibland älskar jag verkligen min häst. :D Dem flesta hästarna brukar ju vara åskrädda och typ få panik så fort det börjar mullra, och min häst står och sover när det låter som typ ett krig runt om. Snacka om underbar <3

27 aug. 2011

Halt häst

- Veronica

Lusen är halt förtillfället och det är lite osäkert vad det beror på. Det kan lika gärna vara en hovböld, sitta högre upp eller en inflammation. Han är pigg och glad och springer runt, markerar på höger fram.

Min plan med halta hästar är att det är viktigt att ta reda på orsaken, ta hjälp av folk.
Samt att man lägger upp rehabiliteringsplan under hältan samt efter. Annars är det lätt att hästen överansträngs.

Just nu går vi promenader och tränar i skritt från marken och leker i skritt från marken. Man får mycket kontakt och belöningar när man håller lugnare tempo.
Det viktigaste för mig att även komma ihåg när han är ok, är att inte köra på som vanligt. Utan lägga upp en plan med små mål,  mål som stärker upp hästen. Gör hästen hållbar igen!
Ofta är det vi som sliter upp hästarna med fel träning, utrustning eller ridning.

<3

Gubben

- Veronica

Varit iväg och ridit Team barfotahovars häst Gubben! <3 Var ungefär ett år sen jag satt på hans rygg. Lycklig var jag igen!  Otroligt härlig och fin häst med ett sånt jävla eget driv. En väldigt speciell individ han accepterar inte alla och han är otroligt intelligent och ärlig. Är en ära att få sitta på hans rygg. Att han bär mig i samspel.
Han var ooootroligt pigg hahha.. hade ett riktigt goo och sa nu kör vi håll i dig ;)  Är inte riktigt van vid som stora rörelserna efter ponnyhästarna jag håller mig till.

Min tanke med min ridning främst med honom är att prova bromsa en häst som vill springa.  Funkar inte och man ska inte göra. Att bromsa en häst framåtbjudning med handen leder till en häst som hänger sig i handen och en ryttare som rider med otroligt mycket hand. Det vill varken jag eller Gubben. Låt dem springa och häng med i tempot, tillslut vilar dem på steget. Vem vill ha en häst som hänger i handen? Inte jag allafall och inte Gubben heller. För att bromsa framåtbjudning använder jag mig av sits, halvhalter och övningar.

Jag vill påpeka att detta inte är en metod. Jag följer inga metoder. Jag rider varje individ olika men med samma grundtanke.  Kontakt och stöd är inte balans!

Ta vara på hästens egna driv och framåtbjudning det är så du får en motiveradhäst. Alla hästar är personliga!





26 aug. 2011

Dressyr

- Veronica

Dressyr kommer alltid vara min grej! Det går inte riktigt att beskriva känslan, men när man får till det då vet man. Man blir ett med hästen!  Känslan tar jag med mig upp på alla hästar vare sig ålder, lånad häst, min egen eller skolhäst. Känslan förändras och baseras också på hästens kapacitet och dagens situation. Känslan kan vara en sekund eller en evighet. Det viktigaste av allt är att alltid bevara känslan, alltid ha den med sig. Sträva efter den och bara andas när man har den. Det! De är riktig dressyr!

Stegring

- Veronica

När jag ändå är inne på nån form av "trickträning", har inte kommit på ett bra eget ord för det än. Tänkte jag även ta upp en fråga om stegring.
Har fått en förfrågan om hur jag lärde Lusifer att stegra på kommando!
Saken är den att jag inte lärt honom det!  Utan jag har lekt fram det, och jag gjort min idé till hans idé och satt det på kommando.

Det viktiga när han vill lära hästen stegra på kommando är att det absolut inte får gå över i dominans och att hästen gör det när som helst den blir frustrerad och även gör det mot dig. Då har du tappat tanken bakom det hela och det är riktigt farligt! Det viktiga är att hästen inte använder det mot dig utan gör det när du ber om det.
Stegring är även inte ett undergivande trick utan det ger hästen väldigt mycket självförtroende. Så en häst som stegrar hur som helst när den leds ex skulle jag aldrig befästa det beteendet på kommando. Skillnad är om du får igång en häst om du ex leker med den.

I mitt fall kom det efter ett tag när vi lärt känna varandra men framförallt  när vi vet vart vi har varandra helt säkerhetsmässigt först. Trick ska vara vara en bonus inte något som jag tycker man ska lägga för stor vikt på eller försöka trolla fram.

Jag "lärde" Lusifer att stegra genom varvbyte på lina först. I ett varvbyte får du igång hästen men framförallt får du hästen att lyfta sin framdel högre om du busar upp den lite. Du får ingång hästen genom att peka på bogen och föra energi. Till en början hoppade han ut i andra varvet och bockade och busade när jag gav honom "go". Plötsligt en dag gjorde jag något med min kropp vilket fick honom att stegra i varvbytet. Provade då att backa honom och göra samma rörelse + ljud framför honom. Och javisst där fick jag en stegring.

För min häst och mig var det här bra! Nu förstod vi varandra bättre och kunde börja leka mycket häftigare. Under den perioden vi fick det på kommando var han även väldigt nere pga olika skäl och varje gång vi busade och tränade stegring verkligen lyste det om honom.

Nu mer sitter det ALLTID och ENDAST när jag ber om det genom mitt kommando med kropp och ljud. Vi kan även göra det varsom helst,  i hagen, på nytt ställe på gräsbana, i ridhus och tränar det bara helt löst. Det är ett tecken för mig att det sitter på kommando på ett accepterat sätt.

Kort och gott så satte jag alltså "tricket" stegra genom att bara vara och busa tillsamman med min häst. En riktig bonus för mig är att han älskar det ;)  Han lyfter väldigt högt och tar i och viftar sådär med frambenen ni vet?  Hhiih han är så söt!









Nytt "trick"

- Veronica

Spontant här om dagen provade jag något nytt vilket fungerade direkt! Övade skänkelvikning längs staket genom ingen beröring endast mina energier som flyttar honom. När jag går mot honom har alltid fungerat, det handlar ju om att få med framdel och bakdel samtidigt som man har driv. Kom på idén att få honom att flytta åt andra hållet dvs mot mig när jag flyttade på mig. Vilket fungerade!  Jag la över min carrot stick över ryggen och pekade med den samtidigt som jag flyttade mig. Och ja det funkade till och med första gången! När vi båda är ännu mer high på det där är det endast mina fingerrörelser som kommer visa vägen. Tänkte även prova korsa mina ben och se om han korsar sina.

Gillar öppenhet och leva i nuet det är så ens idéer fungerar. Jag gillar inte sättet av så kallad "trickträning"  där man endast jobbar med negativ förstärkning dvs att hästen bara ska gå undan för tryck av händer, rep, grimma eller spö. Eller trickträning med godis som man visar hästen med vilket resulterar till en tiggig häst som bara gör allt om den för en godbit.
Jag tror på positiv förstärkning av kropp, energier, sinne och även klicker. Där hästens idéer tas till vara på, där hästen får möjligheten! Så tränar allafall jag. Jag tränar långsiktigt inte kortsiktigt att hinna med så många coola trick på så kort tid som möjligt för jag vet att det resulterar till att hästarna tröttnar till slut. (Har sett många sådana fall)
Tror mycket handlar om att låta hästen göra som den vill samtidigt som vi uppmanar den till att prova nya saker.
Som ex sidförflyttnings "tricket"  - vet inte ens om jag kan kalla det trick men.  Där provade jag bara något och fick en ide från hans sida som jag sen sätter på kommando. :-)

23 aug. 2011

Liten Lusi

- Veronica



Tips

- Veronica

Intresserad av Natural Horsemanship? Nyligen börjat?
In och kika på http://naturalhorsemanship.ifokus.se/ där kan du få värdefulla tips och trix samt ställa frågor! :)

Lusifers pappa

- Veronica

Siglavy Capriola Zaragossa



Obalans

- Veronica

Just nu är det obalans i min träning med Lusifer. När han är i obalans blir jag i obalans och när jag är i obalans blir han i obalans...  och nu är vi båda i obalans...

Han är halt till och från och är onärvarande förtillfället jag lika så... för mycket på gång i huvudet.

Vi kör på en lung period nu! Hitta oss, hitta oss tillrätta på det nya stället, vilket tar tid för honom och för mig. Samtidigt utvecklas framåt med ett nytt tänk.

Han kräver mer tid av mig än vad jag har...



Traktlandningar

- Veronica

Om ni inte hört det förut eller inte visste om det. Så ska en frisk, balanserad häst med friska hovar alltid landa på sina trakter!!! Livsfarligt annars... och ajaj för hästen....

Här är traktlandningar i trav och galopp på Lusifer.

Verkningverkning och åter verkning

- Veronica

Den senaste perioden har blivit en "hovperiod"  börjat intressera mig mer och mer och jag lär mig mer och mer. Varit iväg och verkat lite shettisar som gett mig frågetecken och kunskap. Min kompis shettis var jätte lätt verkad då hon hade friska hovar vilket gjorde att jag kunde finslipa på mina detaljer.
Shettisen här hemma i stallet har sjuka hovar, hovar jag inte klarar av förtillfället. Jag verkar endast det jag kan och vet om att jag klarar av. När frågetecken kommer har jag som tur är bra folk runt omkring som kan stå tillsvars. Det skönaste är att man verkar med precis samma princip på alla hovar. Det viktigaste är att se den individuella hoven.

Hovarhovarhovar... är mycket vad som rör sig i huvudet just nu ;) 
Hoppas kunna gå fler kurser och utbildningar när ekonomin tilllåter det!

22 aug. 2011

Bloppis!

- Veronica


Säljes!

Wintec Cair 500 Dressyr stl 17, svart kopparjärn - stl M
4000 :-


HAF padd till bomlös sadel. Aldrig använd av mig, sparsamt använd av förra ägaren. Jätte fint skick, en riktig kvalitetspadd med bl.a. andningsfunktion. Fyra ilägg ingår. Läs mer här Nypris 1200.
800:-

Enkelhet

- Veronica

När du är redo att öppna upp dig släppa ditt rovdjurstänk och minsta lilla bestraffning för vad hästen gör. Det är då du är redo. Redo att utvecklas med relationen till din häst, samvaron av varandra. Det är då ni kommer till lek. Du låter honom uttrycka sin känslor, visa sin glädje. Du låter honom gå sin egen väg utan bestraffning. Det är då du kan börja leka med din häst. Din fantasi kan flöda, ni kan skratta, ni kan le, ni kan leva tillsammans. - Leka

20 aug. 2011

Dagens klipp

- Veronica

Dagens klipp är på Maria Gramén! En stoorstooor förebild!

Lusifers far

- Veronica

Har funnit Lusifers pappa! Fick tips här om dagen från en tjej som är insatt i Lipizzaner uppfödning.

Lucifer är född år 2000 hans mamma är Nordsvensk och hans pappa är alltså Lipizzaner. Dock vart Lusifer tjuvbetäckt så han har okäns härstamning.

Hans pappa heter Siglavy Capriola Zaragossa. Allt stämmer in väldigt bra på uppgifterna jag hittills funnit på internet om Zaragossa. Har mejlat flertal personer och hoppas kunna få mer kontaktuppgifter.  Siglavy Capriola Zaragossa är en brunskimmlad Lipizzanerhingst född 1996.
1997  Visad för bedömning 7 7 7 =21/30P 2000
2000 Visad på hingstpremiering 37/50P 2004
2004 Riks utställning 36.5/50P
Han fick silver år 2004 på Strömsholm Riks Lipizzaner utställning.

Det lilla jag fått reda på om hans stamm är att hans mor blev tjuvbetäckt av en ung Lipizzaner hingst - vilket stämmer bra in då Zaragossa var 4 år när hon betäcktes och han skall ha funnits i Ärla Södermanland vilket jag även hittar uppgifter på internet om.





Detta är Siglavy Capriola Zaragoss Lusifer far. Har dock bara funnit unghästbilder på honom.

Men Lusifer är väldigt lik sin far. Man ser tydligt vad han har fått från honom. Och Zaragossas brunskimmel förklarar också varför Lusifer skiftar i så många olika bruna nyanser. Han är alltså egentligen brunskimmel men den bruna färgen har slagigt igenom vilket gör att han ändrar brunfärg ca 6 gånger om året.  Zaragossa har även lång svart man vilket förklarar delvis varför jag har en hårfager pojke. Hans ben är också mörka samt mule och han har stjärn i pannan precis som Lusifer. Lusifer har alltså ärvt kroppstyp och utseende av sin far och temperament av sin mor.


Siglavy Capriola Zaragossa

Siglavy Capriola Zaragossa

Siglavy Capriola Zaragossa
Lusifer! Dem har så grymt lika huvuden dock är detta dålig jämföresebild.

Till folk som svammlar och tror sig vara något

- Veronica

Ha alltid ett budskap med det du vill komma med, annars sätter du dig bara själv i skiten, punkt!

16 aug. 2011

Mitt sätt av löslongering

- Veronica

Dem senaste dagarna har jag förstått mig på löslongering på RIKTIGT! Jag arbetar med Lusifer i en stor gräspaddock, ändå lyckas jag få mig honom runt på en 20 m volt på olika platser i paddocken.

Allt handlar om mitt kroppspråk och fokus. Det är vad jag har till hjälpmedel, en förstärkning är min carrot stick, som förstärker en viss hjälp om jag inte får gensvar genom att den pekar/visar i den riktningen jag vill eller driver.

Jag använder mig av ljud och kommandon för att få trav, galopp, ökningar och bus. Handen och axlarna visar alltid vägen vart vi ska. Om jag vänder av blicken och axlarna gör jag en inkallning och bakbenen korsas och han vet att han får komma in. För att skickas ut på volten igen använder jag mig av mitt finger som vevar och det betyder backa, sedan visar jag vägen med handen och lägger ett energitryck på bogen så den korsas ut eftersom bogen alltid vägleder och startar på en volt.
Genom att hamna ett steg för långt fram med min axlar och fokus får jag honom att byta varv genom att svänga in bogen och korsa ut till nästa varv. Om inte gensvar fås läggs det en vändning med rumpan inåt då förflyttar jag mig ut på hans volt och driver vilket gör att en det stängs och han vänder.
Det är viktigt att ge hästen kommandon när den är med dig och inte vänder bort huvud eller hals annars ger du inte hästen en ärlig chans.

Jag älskar löslongering! Jag gillar inte att hålla i saker och ha koll, och det är ännu roligare nu när det är befäst på olika platser och inte samma paddock där vi startade arbetet.

Ska försöka få till en filmning här nån dag så ni vet vad jag snackar om ;)

Ett stycke fin Lusifer! ;)

Arbete från marken

- Veronica

I andra länder som bedriver dressyrkonst arbetar man ALLTID hästarna från marken innan ridning. För att få en mjuk samlad häst från start, utan att vi ryttare förstör med tyngd, vikt, hjälper m.m.

Arbete med hästen från marken stärker hästens kropp och gör hästen stabilare och starkare inför ridning.

Varför är det inte så i Sverige? Varför är bara ridningen omtalad här?  Varför kan ingen något om bedriva dressyrrörelser från marken?

Jag själv tycker det är konstigt då det egentligen borde ligga i vardagen och med det har jag alltså börjat med det. Jag rider inte min häst ordentliga pass förens han är stark nog i sin rygg och muskulatur.
På så sätt kommer jag få en häst som är mer samlad ju längre vi kommer, en häst som arbetar med sina bakben under sig och lutar i uppförsbacke. En häst som har den rätta formen båda från marken och vid direkt kontakt med tygeln. En avspänd muskulatur som sträcker sig från hästens nacke ner till svansroten vilket gör att hästen höjer ryggen och på så sätt kan bära och föras av ryttare i harmoni och balans.

Hur ofta ser man en piaff med lösa tyglar och ryttare i korrekt balans?

Ny transport - lastträning

- Veronica

Idag fick Stallägaren hem en ny transport så vi lasttränade hästarna och kollade vad dem tyckte om den.
Den fick helt klart godkänt av dem båda!  Transporten har ingen ramp som "vanliga" transporter och utgången är där fram. De flesta hästar trivs med att kliva in i transporten och inte behöva gå på ramp in.

Lusen skötte sig jätte bra. Jag skickade in honom genom att stå från sidan och han gick ut själv där fram. Men han litade mer på mig om jag följde med in. Det viktiga när jag följer med in är att vara en trygg och stabil ledare. Jag blickar inte bakåt, drar han inte framåt eller stressar mig. Jag är lung, samlad, bara går in med bjuding stannar och berömmer. Om han inte går framåt måste jag driva honom framför mig inte dra. Det leder bara till en häst som backar.

Vårt nästa steg är att kunna stå kvar i transporten längre stunder utan att känna obehag. Nu vill han gärna inte stå där mer en nån minut. Där av jobbar vi på ett kommando som betyder still så han vet och jag vägleder honom ut innan han hinner tänka tanken. På så sätt får man en trygg häst som inte kastar sig ut eller stressar och blir nervös. Samtidigt måste man känna till att transportträning måste vara en träning i vardagen ibörjan och inte bara till för förflyttning.

Efter att vi fått till steget att stå still på kommando längre stunder. Blir det att börja stänga och stå kvar instängd längre stunder.  På det här sättet vill jag få honom tryggare i tranpsportering inför när vi ska åka iväg och träna m.m. Vill inte komma fram med en häst som är helst slut mentalt.

15 aug. 2011

Hej bloggen

- Veronica

Har inte kännt mig motiverad eller haft tid till att blogg just nu...

Kan meddela att jag har fått en ny häst... eller tja det är samma goa Lusifer fast en hel ny en JOBBIG sådan. Han har nämligen gått och blivit kär i stoet här ute... och just nu är han som en liten PRE hingst. Hela världen kretsar kring just hans tjej och han har inte tid för något annat än att vakta henne.
Alltså är jag just nu glömd för honom och inte alls lika viktig ;)

Det är kanske tufft, eller väldigt tufft! Då han lever i en drömvärld och inte är närvarande förtillfället. Han stressarsönder och blir förtvivlad om han inte ser henne.
Vi har ändå lyckats busa lite vilket han uppskattar och vi har även hunnit börja med vårat arbete på marken som jag tänkte förklara och visa mer nån dag.

Just nu är han väldigt billig att låna om nån är sugen på min snygging i en vecka... så länge du inte har några snygga tjejer i närheten.

Hur som helst har jag lagt upp en plan för oss båda. Och vi börjar i rätt ände och musklar och fettar på hästen då han är för tunn just nu. Så första steget är att få han helt bra i hovarna och bygga på honom så han orkar. Medans det händer sticker jag fortsatt iväg på kurser och utbildar mig samtidigt som jag hjälper andra lite grann.

Nystart <3

12 aug. 2011

Den värsta dagen i mitt liv, som jag bara vill glömma. Läs detta!!

Vi gick ner till stallet på morgonen för att göra i ordning transporten och fixa hästen. Fyllde på med spån, lade in täcken & borstar. Sedan ryktade vi, på med skydd och sen lastade vi henne, hon följde med mig rakt in och min kompis stängde bom och ramp bakom. Sedan åkte vi för andra gången mot Sundbyholm hästklinik. När vi kom fram fick vi vänta en stund, eftersom att en häst krånglade lite & det fanns ingen annan plats att ställa Sessan på, så vi väntade. Det åkte förbi två stora traktorer fram och tillbaka, och travhästarnas hovslag hördes överallt runtom oss, men ingenting såg vi. Hästen blev mer och mer stressad, och kunde inte stå still en sekund. Efter två timmar fick vi komma in i stallet, med en häst vars muskler skakade nåt förfärligt av stressen hon just upplevt, hon löddrade på halsen & bringan av svett. Hon backades in i ett trångt utrymme som liknade en transport, två mörka väggar, en bom bakom och en trädörr med regel framför, ungefär i boghöjd. En av veterinärerna där bad mig ställa mig på vänster sida om hästen, med ett stadigt tag i grimman, sedan ställde hon sig själv på den högra sidan och vred på en brems på Sessans överläpp. En annan veterinär kom med en lång slang med en kamera på i ena änden, som hon började föra upp i Sessans ena näsborre. När den började komma ner i luftvägarna blev hon rädd. Hon stegrade sig, och hoppade över dörren, men fastnade med bakbenen och blev hängande. Hon sparkade till en gång och kom över, landade på halsen och gjorde en kullerbytta omkull på golvet, till råga på allt sparkade hon in hoven i en av deras maskiner så den gick sönder. Jag bara skrek ljudlöst. Allting gick väldigt fort. Hon blev liggande på golvet, och jag trodde att hon var död. Men helt plötsligt reste hon sig på skakiga ben. Det droppade blod från hennes överläpp som bremsen hade slitit upp på insidan, och det rann blod på alla hennes ben. Hon bara skakade, hovarna gled på golvet för att hon skakade så mycket, och jag bara grät. Jag grät så jag skakade, trodde att min häst hade brutit nacken en sekund innan och var chockad. En veterinär sprang fram till mig och frågade hur jag mådde, men jag kunde inte svara så jag gick därifrån. Min kompis följde efter, och efter någon minut kom pappa också, så då gick hon till Sessan så att vi fick vara ifred. Jag grät ut i pappas famn, han försökte lugna mig genom att stryka mig över håret och prata lugnande. Vi bestämde oss för att gå ut igen, när vi kom ner för trappen sprang jag ut och kräktes; så rädd var jag. Efter det fick Sessan lugnande och dom gjorde kontrollen dom skulle gjort innan allt hände. När vi skulle hem frös Sessan fast, såg med skräckslagna ögon på transportens trånga utrymme och sa "Nej, jag vill inte gå in där igen, jag får ju bara ont". 
Dom förstörde min häst.

Jag kom på häromkvällen att det är pga denna händelsen som min häst inte vill transporteras. Hemma går hon in hur fint som helst, där är hon trygg. Men när vi har åkt iväg och ska hem igen så är hon inte hemma längre, och då förknippar hon situationen med händelsen; ett främmande ställe och det trånga utrymmet. Det jag är så arg för är att hon inte fick lugnande direkt när vi kom in & dom såg att hon var helt sönderstressad. Istället sätter dom på en brems som slet sönder överläppen på undersidan. Var det värt att skrämma min häst för alltid?

8 aug. 2011

Kurs

- Veronica

Imorgon far jag iväg till Enköping för dressyrkurs tillsammans med stallägaren. :-)
Blir träningar för Toini och clinic för Charlotte Wittblom från Portugal. Onsdagen blir lektioner eller uteritt. Det ska bli riktigt intressant att se något helt nytt!

Charlotte


Bus och lek

- Veronica

Dagens träning blev återigen bus och lek, bara vara utan krav!

Idag var det första gången på länge som vi båda kände oss lyckliga! Jag tror vi har funnit helt rätt stall där vi båda trivs otroligt bra.

Busade med Lusen i gräspaddocken för att snabbast möjligt kunna ge belöning genom att han fick äta gräs. Vilket fungerade bra, han åt bara när jag knäppte med fingrarna och pekade neråt.
Vi jobbade löst och busade på bra idag. Första gången jag sett honom så här lycklig och glad på riktigt!
Löslongerade i alla gångarter, lekte stick to me och fick till galopp idag. Sen körde vi helvändningar och snabba vändningar då pep han till och satte sig ordentligt på bakdelen. Varvbyten med stegra och inkallning med avslappning. Wow vilken dag! Miljöombyte till det bättre kan förändra en hel relation på en dag! Glad att jag gjorde det!

Inte så intressant läsning, men vill skriva ner det för att alltid minnas denna dag! Ska försöka få någon att filma och ta kort.
Min för evigt <3

Dagens klipp

- Veronica

Pignon! Min största förebild. Vet inte hur många gånger man sett honom i Globen och fällt tårar... han fick mig att öppna ögonen och se hästarna med en annan syn. Tack!

7 aug. 2011

Träning i Ärla

- Rebecca

Idag red jag två lektioner för min tränare Lotta Bünsow i Ärla. Första passet var från 10-11. Då tränade vi mkt tempoväxlingar, känslighet, galoppfattningar, öka/minska volt och sådana saker. Andra passet var 12-13, då var lite på samma spår fast svårare och kvickare övningar, + rollbacks som Sessan tyckte var jättekul!
Det gick skitbra. Hon var lite seg, men hellre det än att hon klättrar på väggarna! Dessutom hittade jag ännu några nya knappar som kommer att vara användbara. Vi satte nästan alla galoppfattningar idag, även från skritt! Blev jätteglad när det funkade så bra och hon liksom bara flöt in naturligt i galoppen utan hopp och studs och sura miner. Jag var även väldigt avslappnad, men vaken och visste direkt när jag behövde korrigera.

Sedan stog vi med en trött, mätt häst som inte ville gå in i transporten i 3 timmar. Alla somnade nästan XD
Men som tur var fick vi hjälp av dom som bodde där, och till slut tröttnade dom lite och tog en lädertöm bakom rumpan på henne och viftade lite med och så, då gick hästen bara rakt in och somnade i transporten. Man blir lite fundersam, haha.
Bilder/filmer från dagen kommer, min vän Becca.t har dom på sin kamera.

Hare bäst alla!

Dagens klipp

- Veronica

Vanvård

- Veronica

Den senaste tiden har hovar och verkning blivit ett ännu större intresse för mig.  Har verkat lite olika hästar runt omkring, inga skräckhovar och inga optimala hovar...

Tills idag... då träffade jag på RIKTIGA SKRÄCKHOVAR!
Det här är vanvård! Jag förstår inte varför folk inte ser? Hur svårt kan det vara att se hur ett djur visar sitt lidande och folk verkar tycka det är okej? Jag mår illa, jag gråter, gråter för hästarna. Hästarna som är så missförstådda och får lida pga människans okunskap.

All ära åt oss som kämpar och ser hästarna! <3

Fann skräckhovarna ute i en kompis stall på en shettis. Hon är medryttare på en häst därute. Och det finns två små ponnyer där som bara står och dem i stallet (hon)  fixar och donar med dem för att dem ska få något allafall. Hovarna... ja dem är skräck och det skriker VANVÅRD! En så kallad hovslagare skulle varit ute och fixat och ska ut om en månad... ska försöka åka ut när han är där och ifrågasätta honom. För det här är ren DJURPLÅGERI! Ingen häst ska behöva lida och se ut såhär! Vitt jag vet  så såg hon också ut såhär för tre sommrar sedan då jag inte kunde något om hovar heller.

Shettisen gnäggade direkt när jag kom... det var som att hon visste hon kände på sig att äntligen ser någon mig och hjälper mig. Har aldrig i mitt liv känt mig så behövd och uppskattad som av henne. Hon gäspade och tuggade konstant, då såg jag att jag gjorde rätt. Hon gosade och tackade mig. Samtidigt som hennes ögon sa mig något alldeles speciellt.

Det är såna här stunder och hästar som får en att fortsätta kämpa, kämpa för hästarna!

Jag åker tillbaka ut i veckan och fortsätter arbetet... det är än hel del kvar att göra men vi måste vänta ut henne så hon kan fortsätta vägleda mig och visa vad hon vill. Efter verkningen provsprang hon i sina nya hovar hela kvällen fick jag höra. Underbart!

Snälla, rädda hästar från onödigt lidande. Skaffa dig kunskapen innan du behöver den!






Lamellerna har släppt hovväggen så trycket gör att hovväggen trycks uppåt..... inte så kallad hovensrotation... att hovbenet roterar!


6 aug. 2011

Dagens lek

- Veronica - Dagens träning med Lusifer

Lekt med min underbara häst på det stora gröna fältet! <3 Jag blev så lycklig så tårarna fällde. Kände mig älskad, kände att han inte gjorde det för mig utan tillsammans med mig, bara enkel lek.
Vi busade på rejält då det var ett tag sen och han fattade vibbarna direkt. Han var lycklig och fri!
Spansk skritt, trav och galopp, glädje skutt, stegringar och snabba vändningar samtidigt som man kallar in och får huvudet i knäna. Underbart.
Ska träna med Picazzo i veckan och leka med honom, vore urhäftigt om man kunde göra något tillsammans med dem två sen, hoppas så!

En underbart lycklig dag!

Alla hästar älskar att leka! <3

5 aug. 2011

Dagens klipp

- Veronica

Dagens klipp får Norah och Conny stå för! :-)

Underkastelse?

- Veronica - Text om när du kommit lite längre i ditt hästtänk!

Håller du på med "nh", visar din häst underkastelse för dig? Tycker du det är rätt?

Många av våra samtal idag handlade om order nh- natural horsemanship. Det överförbrukade ordet!
Det finns få som vet och kan stå för den sanna betydelsen.

Det jag/vi börjar inse mer och mer är att så kallad nh kan vara lika hemskt som den metoden vi nyss lämnade åt sidan. En relation som bygger på dominans och underkastelse.
Det förbrukas ofta och våra relationer brister med hästen och tillslut ser vi ingen annan väg än att vi kallar hästen för dum och ger den lite pisk. Får hästen någonsin chansen innan hårda slagen kommer, ber vi snällt först, eller går vi hårda vägen direkt?

Kommer vi så nära hästarna som det går? Tar vi vara på deras idéer och självständighet, eller bestraffar vi dem? Tvingar vi hästarna genom dominans att göra det vi vill och genom att använda oss av underkastelse? Att om du inte gör som jag säger kommer det bara göra ondare och ondare genom beröring?

Kan hästens egna idéer berömmas och tas vara på? För att få en lyckligare och mer motiverad häst?

Jag tror på det och så många fler!
Jag gillar inte den hårda nh vägen, jag tror inte hästar behandlar varandra så.

Återigen se helheten, se inte det som en metod utan ett levnadssätt, en filosofi och SÅ MYCKET MER! En väg att finna dig själv, tillåtas att vara den du är, utan press och stress från människor i din närhet. Du tillåts att vara den du är och dina idéer får glöda och lika så din hästs.
Ni kan samspela i sån harmoni att ni är ett i tankar. Ni kan bemöta varandra med kärlek och respekt.

Hur känner sig en individ som alltid får höra nejnejnej för vad den en gör? Föreställ dig en dag i totalt negativitet vilken rörelse du än gör, vilket håll du vänder blicken, vad du än tänker bli bestraffad, för dina tankar och idéer räknas inte du ska följa och du ska lyda. Att inte bli sedd på riktigt bara halvägs.

Varför är rang så viktigt i vad vi än gör? Varför måste människan stå högt på vilket trappsteg det än gäller, varför måste alltid hästar visa underkastelse? När det finns metoder som leder till glädje och sann harmoni.

Idag öppnades mina ögon, jag satte mig in i hästarnas situation för att bli ett med min häst. Allt ska vara glädje för att kunna dansa. Att våga förändras för sin egen skull, att våga säga nej till det som ska vara så bra och naturligt. Visa vad man kan genom öppenhet och förtroende. Visa andra att naturligt är inte helavägen, visa andra helheten som så många glömt.

Se hela hästen. Hur mycket säger din häst ögon? - En sann historia!


Underbart besök

- Veronica

Idag kom Jack ut för att besöka mig och hästen och visa oss lite positiv förstärkning med hjälp av bl.a. klicker.Vi fick lära oss hur vi skulle börja med invänjning och hur jag ska börja tänka och börja få en häst som tänker mer självständigt. Super kul och super nyttigt.

Följde med en sväng till hennes Flisan med. Underbar relation att se, dem vet vart dem har varandra! Från att stå avslappnad i stallet till att ut på gräset och göra härliga moves! Inte ofta man ser så motiverade hästar!

Jag har nog aldrig träffat på någon som tänker så lika när det kommer till hästar som Jack. Hon förespråkar allt jag söker svar från och letar efter. Hon förklarade massvis och visade, fick riktiga ahha-upplevelser. Arbete med hästar är egentligen arbete med sig själv, det gäller att hitta sig själv som person för att utvecklas.

Underbar dag! Nu är jag ett steg i rätt riktning för mig och min häst! Tillsammans <3

4 aug. 2011

Besök på Lippizaner stuteri

- Veronica

Idag var jag och Johanna och besökte hennes Shettishingt och vännina på Ängvaktstorp Stuteri av Lippizaner hästar som ligger intill vårt stall. Fanns runt 60 hästar där, varav säkert hälften hingstar. Av raserna Lippizaner, Shettis, Welsh, Varmblod och halvblod. Största dels Lippizaner hingstar, åringar och ston med föl även en stor Shetlands hingst flock och korsningshästar.  Underbart vackra hästar!

Jag skulle inte ha något emot att skaffa mig en till vacker häst...

Besök deras hemsida här