2 juli 2011

Fång

- Veronica

Visste ni att.... år 2010 fick ca 6400 hästar fång? Under de senaste fem åren har procenten på antalet insjuknande fånghästar ökat med 109 procent....

Det finns många olika andledningar till just fång. Vanligast är just för kraftigt bete som innehåller högt protein värde med mycket kolhydrater och kolhydrater är  socker och det är sockret som är farligt för hästen.  Andra andledningar som börjar bli vanligare är hormoner som spökar, fetma hos hästarna samt IR insulinresistens.

Ur tidningen ridsport: "Ytterligare en sak värd är att beakta, är synen på "normalhull" har förskjutits mot allt fetare hästar. Detta gäller både i Sverige och flera andra länder. "

Det som gör mig rädd när man pratar om fång det är personerna vi förlitar oss på som ska hjälpa oss. Hjälpa oss att få hästen frisk! Vi förlitar oss på veterinärer och hovslagare som vi tror ska vara experter på området och kunna svara på våra frågor och hjälpa hästen på ett humanist sätt. Allt förtroende vi ger till dessa veterinärer och hovslagare. Men hur mycket kan alla egentligen, hur väl insatta är alla på området?

Fång har man ofta också bara betraktats hos ponnysar att det är dem som är i riskzoonen. Men nu visar undersökningar att fång blir allt vanligare och vanligare hos alla möjligahästar och raser främst kallbloden och appalosorna, dem som sägs vara starka och uthålliga.

Jag tror vi måste börja bli mer vaksamma och inte låta någon ta ansvaret av behandling för hästen det biten ska man själv välja inte lita på veterinär hovslagare till 100 procent.

Fång kan vara som en lätt förkylning OM du vet hur du ska behandla det RÄTT!

Vad kan vi göra som hästägare för att se fång i tid? Se andra möjligheter? 
Välj rätt bete!
Hästar är inte skapta för att äta så pass mycket socker och ha allt precis framför näsan 24/7. 
Förläng mattiden!!!
Genom att använda såkallade foderatomater, många foderstationer, finmaskiga hönät så kallae SLOW FEEDINGS.
Motionen är också bland det viktigaste!
En häst som får fång måste röra på sig för att bli av med giftet i kroppen. Visste ni att 30 min galopp motsvarar ett helt dyngs förbränning av sockret?
Betesreducerare kan ju också vara ett alternativ.
 MEN ofta ser vi hagarna med kort gräs som "mindre" kraftiga beten fast det egentligen är tvärtom. Det korta gräset innehåller mer socker eftersom hästen tvingas äta upp hela växt plantan medans ett högt gräs innehåller mindre socker och är ett bättre alternativ för känsligahästar eftersom dem inte drar upp hela plantan. Naturbeten med olika växter, och gräs som växter bland träd är att föredra, eftersom socker i växter produceras genom solljus.

Jag tror inte på - genom egna erfarenheter - att hästen blir friskare genom att den får stå på boxvila med smärtstillande och verkas genom att tån blir riktigt kort kanske så att det blöder.. Då tvingas ju resten av hoven bära upp smärtan.

Sen finns det stora förvrängningar kring vad just fång är. Jag tycker man ska följa forskning, undersökningar och utveckling inte följa tradition.  ( Hur kan ett hovben rotera, hur kan hovbenet komma ut genom sulan?????)  (Medans det i själva verket är hovkapseln som låsnar...)

I år har jag träffat på fyra fånghästar som jag direkt kunnat se att det är fång. Jag fick möjligheten att hjälpa och verka två av dem. Den ena är min.  Jag har en fånghäst... en nordis/lippizaner inte i ponnystl. 

På min häst såg jag det långt innan men mitt störta problem var att folk jag rådfrågade runt omkring inte trodde mig.... men nu vet jag att magkänslan är alltid den rätta! Bara genom att se små förändringar i hovarna, något segare till arbete kraftigare puls i frambenet kunde jag sätta prognosen fång! Min häst hann aldrig bli helt förgiftad eller stå i kraftig fångställning. Bara genom att jag verkade honom rätt, tog bort honom från vad som utlöste fången och började motionera mer kunde man aldrig se att han haft ett fånganfall. Han sprang glatt på i hagen som ingenting! Hur många fånghästar gör det dag 2?

Genom att ha uppsikt på hur sin häst ser ut och fungerar upptäcker man skador och sjukdomar mycket tidigare!

Den andra fånghästen jag verkade var en shettis. Hon hade så kraftig fång att hon vägrade gå, hon kunde inte gå. Och så hade hon varit i ca en veckas tid. Vi verkade ner henne fint för att släppa borta det onda trycket. Inte genom att kappa av tån kraftigt så det blöder m.m. Utan vi minskade alla hennes fyra hovar lika mycket runt hela hoven så smärtan försvann. Mer motion och bort med sockret blev det också. Efter ca en vecka sprang hon på som ingenting från att inte ens kunnat röra sig. Idag går hon tillsammans med min häst i en skogshage. Varje dag fodras dem med lite torrt hö, halm, bark och växter. Det här gör även att dem håller ett jätte fint hull!
Shettisen är nu lika busig som förut....... rymmer...... galopperar i hagen och ja allt. :)

Det skrämmer mig när folk tar borta sina hästar till höger och vänster pga fång när det är så lätt att rädda OM man vet HUR!

Genom att få rätt kunskap I TID! Känns det som att jag räddade min häst mer eller mindre för jag vet inte om min häst hade blivit så bra på så kort tid om jag tagit ut vet eller hovslagare... Då hade han säkert stått inne på boxvila och varit under igång sättning kanske nu? Hur bra skulle han mått av det? När han nu fick möjlighet att repa sig själv i takt samtidigt som han fick gå ute med sina vänner och må bra allafall?

Med den här texten vill jag ha sagt att man måste våga öppna ögonen för andra saker än vad som alltid är - tradition. Om du vill din häst sitt bästa måste man leta efter möjligheterna själv och våga ifrågasätta personer som egentligen ska kunna hjälpa oss.
Allt är så förvrängt idag och vi håller oss alltid till det som har varit och inte ser utvecklingen.

Jag kan varmt rekommendera att kika in här där hittar du kunskap som du behöver. Även rekommendera att gå kurs eller fångföreläsning om "utvecklingens man" Ove Lind. Kika gärna in här också - svenska hovskolan på facebook. Där är det alltid öppet för frågor och få så mååånga fina svar.  Finns massor av intressanta artiklar om fång m.m. Där finns kunskapen du behöver!
Där är vi alla ute efter friska hästar!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar